Doğalgaz Kullanımında Alınması Gereken Önlemler
Bacalı cihazlara mutlaka baca sensörü taktırılmalı, uygun ve çalışır olduğu kontrol ettirilmeli.
Bacalı cihazlar için gerekli olan ventilasyon kesinlikle kapatılmamalı.
Bacalar yılda en az bir kez mutlaka temizlettirilmeli.
Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatılmamalı.
Bacalara baca şapkası taktırılmalı.
Bacada su buharının yoğuşması 56 derecede olduğundan bacalar muhakkak yalıtımlı yaptırılmalı.
Konutta, binada doğalgaz tesisatı ve cihazlarla ilgili herhangi bir tadilat yaptırıldığı takdirde (kapı ve pencere değişikliği, cihaz-tesisat yer değişikliği, çatı onarımı, baca tadilatı, kazan yenileme ve benzeri) mutlaka Başkent Doğalgaz AŞ\'ye bilgi verilmeli
Evde, gaz kokusu hissedildiğinde kibrit, çakmak kullanılmamalı.
Elektrik cihazları çalıştırılmamalı, elektrik düğmelerini açılıp kapatılmamalı.
Doğalgaz ve baca gazı kokusu hissedildiğinde, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve bunlara benzer anormal durumlarla karşılaştığınızda doğalgaz cihazları kapatılmalı.
Ortamı acilen havalandırılmalı ve 24 saat hizmet veren 187 No\'lu acil arıza telefonu aranmalı.
Doğalgaz Kullananlar İçin Tasarruflu Doğalgaz Kullanma Yöntemleri..
Soğuk kış günlerinde genelde sıcacık evimizde oturmaya çalışıyoruz ama son aylarda özellikle doğalgaz kullanıcıları ısınmak için başka çareler aramaya başladılar. Peki doğalgazdan tasarruf etmenin yolları yok mu? Elbette var! Hem de bu sayede daha çok ısınacağız.
Doğalgaz Tasarrufu Nasıl Yapılır ?
1. Öncelikle ve özellikle çatı katı dairelerinde ve apartman ya da müstakil evlerin genelinde çok iyi bir çatı izolasyon sistemi olmalıdır. İyi izole edilmemiş bir çatı, ısımızın %20 sini götürdüğü gibi, bize % 20 ekstra bir fatura gelmesine neden olur.
2. Pencere,kapı, vs izolasyonlarını da unutmamalı tabi. Genelde pencerenin hemen altına takılan peteğin verdiği ısıyı, pencereden gelen soğuk hava hemen yok eder ve evimiz nedense bir türlü ısınamaz. Bu da doğalgaz sobamızı yada kombimizi bir üst seviyede kulanmamıza yol açacaktır.
3. Sobaya yada kombiye ısı termostatları taktırırsak, ısıyı optimize şekilde ayarladığımız için kullandığımız doğalgaz miktarı da daha tasarruflu our.
4. Eğer doğalgaz sobası kullanıyorsak, kış sezonuna girmeden önce mutlaka sobanın filtresi ve diğer ekipmanları kontrol edilmeli, gerekirse değiştirilmelidir.
5. Radyatör ya da peteklerinizin önlerini, koltuk, dolap vs gibi mobilyalarla kapatmayın, bu size %15 fazla doğalgaz tüketimi olarak geri dönecektir.
6. Merkezi sistemle apartmanca toplu olarak ısınıyorsanız, kazanınızın bakımını yaptırmayı ve kazan dairesinin uygun hava koşullarında olduğuna dikkat ediniz. Kazanınız ya da evinizdeki kombiniz yanma havasını alamazsa yakıt verimi düşer bu da tüketimi arttırır.
7. Eğer bir günden daha uzun sürelerde evden uzakta kalacaksanız, termostatınızı kapatmanız, evin boşu boşuna ısınmasını ve sizin daha fazla fatura ödemenizi engeller.
8. Evin kullanılmayan bölümlerinde radyatörlerin ayarlarını kısmanız da bir tasarruf örneğidir. Ayrıca yaz boyunca kullanılmayan radyatörlerin kış sezonuna girerken havalarının alınması gerektiğini de unutmayınız.
9. Kombini sürekli kapatıp açmayınız. Bunun yerine en kısa ayarda tutmanız cihazın verimini artıracaktır.
10. Oturma odalarında 22, yatak odalarında ise 20 derece ideal sıcaklıklardır. Ama bunu 1 derece altında tutabilirseniz, sizin için çok büyük yakıt tasarrufu olur. Bunu da oda termostatlarıyla ayarlayabilirsiniz.
11. Su sıcaklığını maksimum 50 derecede tutunuz, bunun üzerindeki sıcaklıklar sadece yakıt israfı olacaktır.
12. Yemeklerinizi düdüklü tencerelerde, pişirme sürelerine uygun olarak pişirmeye dikkat ediniz. Ve tencerelerinizin kapaklarını kapatmayı ihmal etmeyiniz.
13. Cihazlarınıza yaptıracağınız her türlü müdahalenin yetkin ve yetkili kişiler tarafından yapılmasına dikkat ediniz.
Bu küçük ama faydalı önlemler sayesinde hem doğalgaz faturanız daha düşük gelebilir, hem de eskisinden daha fazla ısınabilirsiniz..
Gaz kaçağını bina dışından bir telefonla 187’ye bildiriniz.